Καρπούζι!! 5 Οφέλη για την Υγεία μας

Είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει λίγες θερμίδες.
 
Παρακάτω θα δούμε 5 κατηγορίες που αποδεδειγμένα βοηθάει το καρπούζι
1. Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
 Το καρπούζι αποτελείται από 92 τοις εκατό νερό και έχει αρκετούς ηλεκτρολύτες. Είναι ένα μεγάλο σνακ για να έχετε στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Μπορεί επίσης να καταψυχθεί σε φέτες για ένα νόστιμο κρύο σνακ ή σαν σπιτική γρανίτα εάν το πολτοποιήσετε και το τοποθετήσετε στην κατάψυξη σε θήκες για γρανίτα.
 
2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες.
Ενώ είναι ένα από τα πιο φτωχά σε θερμίδες φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως Βιταμίνη C, Α, Β1, Β5, Β6, Κάλιο και Μαγνήσιο
Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του Β-καροτένιου και του λυκοπενίου.
Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Το οξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να επεκταθούν, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

3. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς όπως το λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν αλλάζει σε βιταμίνη Α.
Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού. Όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε λυκοπένιο.
Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη
Άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι είναι επίσης καλές για την καρδιά σας. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο και κάλιο.

4. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας πολλών χρόνιων παθήσεων.
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και βιταμίνη C.

5. Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών μας.
Το καρπούζι είναι ιδανικό για το δέρμα γιατί περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, η οποία διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά. Επιπλέον, το καρπούζι συμβάλλει στη γενική ενυδάτωση, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών